Čestný občan města - Josef Svoboda

Josef Svoboda – světoznámý scénograf , narozen 10.5.1920 v Čáslavi, zemřel 8.4.2002 v Praze, jeden z čestných občanů města Čáslavi.

Světového věhlasu dosáhl jako scénograf působící na všech divadelních světových scénách - v New Yorku, Miláně, Londýně, Ženevě, Mnichově. Ostatně lépe než slovy je možné přiblížit jeho tvorbu a genialitu v nalézání inovativních řešení divadelních scén během pár minut ve dvou filmových ukázkách - z tvůrčí dílny Belief Production a upoutávkou na chystanou výstavu ve Veletržním paláci v Praze v roce 2020 u příležitosti 100. výročí narození Josefa Svobody. Autorem tohoto snímku je Svobodův vnuk Jakub Hejna.

Byl to právě Jakub Hejna se svou sestrou Terezou Hejnovou a maminkou Šárkou Hejnovou, dcerou Josefa Svobody, kteří se v roce 2016 obrátili na naše město s myšlenkou uctění uměleckého odkazu Josefa Svobody trvalou instalací uměleckého díla ve veřejném prostoru, které by zde připomínalo jeho tvorbu i sepětí s Čáslaví, s městem, které tolik miloval. Z pozice místostarosty města jsem byl tehdy velmi vstřícný k realizaci této představy. Věřím, že by Čáslav zviditelnila v kulturním světě, přilákala by k nám turisty, pro něž jméno Josef Svoboda je fenomén nadnárodního přesahu. Umění ve veřejném prostoru je velké téma. Značnou pozornost vzbudila u kulturní veřejnosti před časem byť jen krátká výstava soch jiného významného čáslavského rodáka pana Aleše Veselého.

Jistě se najdou lidé, kteří tím nebudou nadšeni a já sám jsem si tehdy vyžádal a pak vyslechl s respektem kritický názor uznávaného umělce a člověka, který se v oblasti kultury v našem městě angažuje jako málokdo - pana Františka Tesaře. Přesto za myšlenkou umístění díla v našem městě připomínající při příležitosti 100. výročí narození Josefa Svobody jeho umělecký odkaz stojím a podporuji ji.

Zatím tato myšlenka stále žije, třebaže současná rada města tomu není nakloněna.

Vlastislav Málek
člen spolku
Čáslav pro všechny,z.s




Komentáře