Vize, podněty nebo jen parazitování?

Když jsme s Davidem točili krátké video o restauraci Grand, moc jsme se nasmáli a řekli si, že tyhle vážné věci prostě musíme brát právě s úsměvem a hledat cestu jak z toho ven.

Když jsme uveřejnili veřejnou zprávu o ztrátě provozu restaurace Grand čekali jsme na reakci lidí. První zjištění, které přišlo je, že Evropa je i v Čáslavi.
Už dlouho sleduji trend v Evropě, kdy ženy se mnohem méně bojí svých veřejných názorů než muži, a tak je to i tady. Právě ve většině ženy sdílejí naše příspěvky a musím Vám dámy složit poklonu za Vaši odvahu! Děkuji, že jste!!! Chlapům co drží naše řady také velmi děkuji a věřím, že prvotní skóre vyrovnáme:)!

Po našem úvodním představení spolku bude následovat pokračování s medajlonkem o zakládajících členech.

Nejsme protestní hnutí a nechceme parazitovat na chybách vedení města. Proč jsme tedy uvedli jako první zprávu o restauraci Grand? Všechno souvisí se vším a vezmu to hezky po pořádku.

Zpráva o hospodaření restaurace Grand a dalších středisek, které Vám také ukážeme nevznikla jako bič na vedení města, ale jako analýza, odrazový můstek pro budoucí řešení, abychom dostali data a nepodařené věci narovnali. Co tomu předcházelo?

Minulý rok na zastupitelstvu jsem upozornil všechny své kolegyně a kolegy, že nastavení restaurace je chybné a má prognóza byla ztráta 2 mil. korun za rok. Mýlil jsem se, byla by někde kolem 4mil. a jediné možné a v tu chvíli správné řešení bylo, že rada města provoz restaurace zastavila, a tak nedovolila větší ztrátu než je dnes 1,5 mil.
Zpět k roku 2016. Po mém upozornění jsem vyzval zastupitele, aby až nastane ztráta neobvinili Jakuba Pavlíka a že odpovědnost neseme my - 21 zastupitelů. Tu odpovědnost, ale nesete také Vy občané, protože jste nás zvolili, abychom hospodařili s penězi nás všech. Že to nejsou Vaše peníze? Jak by se Vám líbilo kdyby do Vašich schránek, pro každého z Vás od miminek až po seniory dorazila složenka na 140,-Kč se slovy: promiňte náš komerční plán nevyšel, musíme se složit na vzniklý dluh. Děkujeme i nadále za Vaší důvěru.
A za týden přišla další složenka na 170,-Kč se stejným textem, ale tentokrát za ztrátový provoz sálu Grand. Takže klasická čtyřčlenná rodinka vezme 1.240,-Kč, pošle je na radnici a čeká na další složenku...

Mám pokračovat? Líbí se Vám to? Já už čekat prostě nechci!

Ale nemusíte se bát, žádný politik Vám složenku nepošle, spíše Vám vůbec neřekne, že prodělek vznikl. Zpráva  s hospodařením skončí v šuplíku, Vy se nikdy nedozvíte co všechno se pro Vás za ty peníze mohlo udělat, protože se prostě ta ztráta z rozpočtu města zaplatit musí a někde se tedy ubere, ale Vy nevíte kde a tak Vás to nemrzí a politik jede dál. Je zcela jasné, že každý chybuje a my chceme poukazovat na chyby jen proto, abychom nabídli řešení a nebo abyste to řešení našli Vy, víc hlav víc ví.

Musíme rozdělit dvě základní věci. Služba občanům a komerční projekt. Služba občanům je často ztrátová a město ve svém výhledu v rozpočtu s tím počítá. Tak mě napadá, víte kolik je rozpočet města na rok? Kdo uhádne první a správně má u mě lízátko!:)
A komerční projekt je prostě podnikání, které děláte pro výdělek. V jednom komentáři jsem již psal: Představte si, že vezmete desítky miliónu z Vašeho rodinného rozpočtu ( já vím, pro většinu z nás sci-fi) a jdete podnikat. Do vedení firmy si zaměstnáte kamaráda, nevadí, že to neumí, ale je to kámoš a můžu mu důvěřovat. Jenže on fakt nemá praxi, tak si najmu externí firmu, aby mu pomohla a tak platím jak kámošovu mzdu tak i odměnu pro externí firmu. Ouha jdu do prodělku, chci tedy namotivovat zaměstnance, vyškrábnu ještě nějaké peníze a i když jsem v prodělku rozdělím pár desítek tisíc na odměnách.  Bohužel to nepomůže a já jsem nucený provoz zavřít.
Co byste takovému podnikateli řekli? A co byste pak řekli kolegovi, který má zkušenosti a předem Vás na to upozornil?

Právě proto vznikla kontrolní zpráva o provozu, ne utopit vedení města, ale vyřešit vzniklý problém. Myslíte si, že jako zastupitelé jsme pravidelně informovaní o vývoji a nápravě? Tak na to v Čáslavi zapomeňte. Na co jsou nám demokratické volby, když se pak zvolení lidé bojí projevit a vláda je nedemokratická?
Právě proto jsme tady a teď pro Vás. Pro otevřenou diskuzi, pro hledání řešení, pro Vaše názory i rady.
Chcete vědět proč se věnuji politice a kam směřuji? Ptejte se. Máte na to právo, vždyť jste mě zvolili. Pro mě politika byla bahno a politik sprosté slovo, říkal jsem si, že jsem jen obyčejný kluk co chce dělat prospěšné věci pro město, které má rád, i když to nebude populární.

Teď jsem v tom rozjetém vlaku a jediné řešení pro mě je zdvihnout prapor a držet ho s kolegy za naše sdružení Čáslav pro všechny, za naše město.
A jaké je řešení Grandu? Víte, že jsme o uvolnili 500tis na  vyprojektování Grand ubytovací část? Víte kolik bude stát postavení této části? Myslíte, že město má ekonomickou rozvahu na tento provoz? Víte, že prodělek sálu Grand byl za rok 2016 1,8 milionu? Víte, že jsme na zimní stadion dostali místo 45mil jen 6 mil dotaci? Že jsme si museli my všichni tedy vzít úvěr?

Co udělat pro mladé, aby se tu cítili dobře? Bar na půl cesty? Co to je? Zajímají nás názory mladých lidí,  chceme aby se nám po studiích vraceli zpět. Vždyť naše město dříve či později čeká generační obměna. Ptejte se, jsou důležité Vaše postřehy, otázky, názory.
Možná jsem snílek, ale věřím v Kamelot, v kulatý stůl, kde je sice vedoucí srdcař týmu, ale naslouchá a radí se.
Čáslav je krásné město, kde se udělalo mnoho nádherných věcí a mohlo by jich být ještě víc, ale to se nikdo nedozvíme, pojďme pro tuhle vizi společně pracovat a zefektivnit rozvoj našeho města Transparentnost, informovanost, otevřenost.
Pojďme spolu dál rozvíjet naše město, ale pojďme to dělat lépe a nebojme se říkat své názory. Vždyť demokracie není neřízený nepořádek, ale závazek, závazek nás všech!


Kdo že první uhádne rozpočet města?:)


Martin Horský

Komentáře