Autogramiáda II. dílu knihy Miroslava Kváče


V komorním prostředí cukrárny v Králíkách, v kraji pod Králickým Sněžníkem, který Mirek tak miluje, v kruhu skutečných přátel proběhla 20. září 2017 autogramiáda druhého dílu knihy čáslavského atletického trenéra Miroslava Kváče s názvem „ Strhnout jako řeka „ Vážím si toho, že jsem byl pozván a velmi rád jsem se zúčastnil.

Kdo si chce připomenout nezapomenutelné okamžiky dvou titulů mistryně světa Jarmily Kratochvílové z Helsinek 1983 s překonáním světového rekordu na 400 m a chce to prožít ve vzpomínkách očima trenéra, pak mu tato knížka v knihovně nesmí chybět.

Měl jsem tu příležitost patřit mezi sportovce, kteří sdíleli stadión ve Vodrantech spolu s atlety a vždy jsem obdivoval zápal, úsilí a nezdolnou vůli, s kterou se Mirek s Jarmilou a ta pak s Lídou oddali atletice a cestičkami našeho lesoparku došli až k největším světovým úspěchům. Ukázali směr, způsob - ukázali čáslavskou cestu v lásce ke sportu.

Mirek Kváč je výborný vypravěč a jeho stále skvělá paměť dává šanci řadu poznatků, zkušeností a rad předat trenérům. Mladým sportovcům odkryje, že k vytčenému cíli není cesta ani krátká ani snadná. Zážitky z výher, překonání bolestí, útrap, úzkostí však za to stojí. To vše v knížce najdete.

Velké poděkování patří“ duchovnímu otci“ knihy panu Janu Králíkovi. Na text Mirkova rukopisu usedal prach více jak dvě desetiletí, nedařilo se najít vydavatele, nebyl nikdo, kdo by zariskoval a pomohl i svými penězi knize na svět. Jan Králík to dokázal, spojil podporovatele, zajistil jazykovou korekturu, sehnal vydavatelství. Asi se nechal nakazit tím Mirkovým zápalem pro věc a ono to vyšlo. Je to dobře a jsem rád, že jsem byl jedním z těch, kdo přiložil polínko do ohně.

Kdo je trochu čáslavský patriot a sport má rád, tak mu oba díly knihy - Strhnout jako řeka nemohou v knihovně chybět. Stojí za to si je přečíst. Já je ve své sportovní části knihovny již mám.

Kde si ji může sehnat Vy ? Například si ji můžete koupit v našem ještě nezrekonstruovaném Informačním centru a pokud by knihy rychle zmizely, tak stačí říci, zásoby se s radostí doplní.

Vlastislav Málek



Komentáře