Naděje žije

Velice se omlouvám všem našim čtenářům a příznivcům, že jsme jim neposkytli včas informaci o průběhu divadelního setkání sportovců s podtitulem „Když něco končí, jiné se začíná“ , které se konalo v Dusíkově divadle dne 22.ledna 2018 a bylo uctěním vynikajících sportovců Jozefa Golonky, Jiřího Šlégra a Davida Svobody a zároveň akcí na podporu uctění díla čáslavského rodáka Josefa Svobody při příležitosti blížícího se 100.výročí jeho narození. Byl to hezký večer, k němuž zásadním způsobem přispěly obě hokejové legendy, se sportovní  kariérou se loučící David Svoboda i čáslavský ZUČ Band orchestr. Vybrali jsme 17.200,-Kč, což je samozřejmě jen skromný příspěvek k zamýšlenému vybudování památníku slavnému scénografovi, kterého velmi uznává i další čáslavský rodák Miloš Forman.

Proč ještě a jaká naděje žije ? Protože občanská společnost se začíná aktivovat, pořádá besedy a setkání se zajímavými osobnosti z různých oblastí.

V listopadu 2017 uspořádalo ekumenické  společenství církví v Čáslavi připomínku událostí 17.listopadu 1939 a 1989 spojené se zajímavým vyprávěním chartisty, evangelického faráře Vojena Syrovátky

14.2.2018 od 18 hodin bude promítnut na evangelické faře v Čáslavi film „Putinovy hry“ režiséra Alexandra Genteleva o LOH v Soči s navazující besedou.

13.3. 2018 se uskuteční dvě besedy s externí novinářkou časopisu New York Times Hanou de Goeij podílející se na sérii 12 článků novinářů o ruském vlivu na politiku evropských států, za které obdrželi Pulitzerovu cenu , o  významu ověřování fakt a vlivu dezinformačních médií. Jedna beseda se uskuteční se studenty čáslavského gymnázia, druhá je od 17,00 hod. na Nové scéně Dusíkova divadla určena pro veřejnost.

V dubnu bude konána beseda s novinářem, spisovatelem a bývalým politikem Martinem Fendrychem ( přesný termín bude upřesněn )

16.5.2018 plánuje evangelická farářka Drahomíra Dušková Havlíčková na evangelické faře  besedu s panem Josefem Šlerkou, ředitelem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, vysokoškolským pedagogem na UK, který je odborníkem na analýzy dat ze sociálních sítí.

Ono to půjde, kultivovat prostředí, rozvíjet občanskou společnost a svobodně diskutovat. I bez grantů, nepřiznaných rozpočtových peněz, směřovaných přednostně do hmotných statků a uctívání jejich tvůrců.

A to další důležité. Pokračujeme ve sběru podpisů a 5.3. v 19 hod. se koná v Sokolovně schůze Čáslav pro všechny věnovaná volebnímu programu a přípravě kandidátky do komunálních voleb.

A stihl jsem to. Rychlejším čtením to dám za 3 minuty. Kluci by měli radost.

Vlastislav Málek



Komentáře