„Per aspera ad astra“ – přes překážky ke hvězdám

Na toto latinské přísloví, které jsme si kdysi poněkud překvapivě pro našeho váženého latináře dali na maturitní stužku, jsem si vzpomněl v posledních dnech hned několikrát.

Poprvé při dojemných chvílích po zisku stříbrné olympijské medaile Michala Krčmáře – léta tvrdě pracoval a dostavil se výsledek a já byl zase po čase hrdý na reprezentanta naší země a nějak mě nepřekvapuje, že to byl sportovec.

Podruhé při sběru podpisů na petiční listiny našeho uskupení Čáslav pro všechny. „Šlapeme chodník“, mluvíme s občany a postupně se blížíme k našemu cíli. Přátelé nepřestávejme, nejen každý podpis, ale každý hlas ve volbách se bude počítat. Respektuji i ty, kteří se obávají svůj podpis připojit z obavy, aby jim to nepřitížilo u těch, o nichž se domnívají, že budou listiny lustrovat a nějakou formou by se to proti nim mohlo obrátit. Totalitní manýry některé lidi jen tak neopustí.

Potřetí po jednání zastupitelstva. Konečně se začalo naplňovat to, co bylo delší dobu avizováno a radou města připravováno. Po třech minutách diskusního příspěvku zaznívá zvukový signál značící vypršení limitu pro diskusní vystoupení. Ano, je to v souladu s jednacím řádem zastupitelstva ( tedy to, že diskusní příspěvek je omezen na tři minuty ) , neboť neprošel můj pozměňovací návrh, aby tímto nedůstojným způsobem nebyla omezována svoboda projevu, kterou člověk nehodlá zneužívat předčítáním telefonních seznamů nebo příspěvky nemajícími žádnou souvislost s projednávaným tématem. Přiznám se, že mě zvukový signál zaskočil,( od té doby, co každý den nehouká Kosmoska jsem si již odvykl ) neboť dosud diskuse nebyla omezována, měl jsem připraveno vyjádření, které by zasedání zastupitelstva rozhodně zásadním způsobem neprotáhlo, ale jako ukázněný člověk jsem ho tedy musel redukovat a jeho obsah jsem tím znehodnotil. Ale třeba bylo i tak dlouhé a pro někoho nestravitelné. Lepší je zřejmě se na nic moc neptat, pak i odpovědi mohou být stručné. Jako tehdy, když jsem se zeptal, kdo rozhodl o tom, že tzv. Čáslavské filmové večery – projekt šesti večerů pro veřejnost a jeden pro školy koncipovaný zčásti jako filmová produkce z materiálů TV Čáslav k vybranému tématu a na to navazující diskuse s osobnostmi z dané oblasti, byl vyřazen z financování městským rozpočtem pro rok 2018, jak to původně navrhl Odbor školství a kultury. Když jsem nedostal odpověď na otázku, kdo o tom rozhodl, ptal jsem se proč. Na otázku jsem obdržel vyjádření, které na ni neodpovídalo „Může to být financováno rozpočtovým opatřením, pokud to schválí zastupitelstvo.“ Fajn. Tomu to ale rada nedoporučuje. Ptáte se proč ? Bez odpovědi. Navíc se už můžeme dostat za vymezený časový limit pro diskusi. Odpovím si tedy sám. Proč ? Proto. Protože může. „ A v naší firmě, jak zní filmová hláška, se to stává jednou za deset let,“ Tedy v daném případě to, že by zastupitelstvo nesdílelo názor rady. A to už zde jednou bylo vloni v listopadu, že ? Prostě nevyhodíme 19.360,-Kč ( včetně DPH ) za celkový rozpočet jednoho večera zahrnující pronájem sálu, střih filmů z archivu TV Čáslav, produkci večera včetně nákladů na hosty a organizaci akce – to vše za nějakou občanskou diskusi.

Asi je to o uctívání jistých hodnot. Snad nejsou jen v kostkách a stavebním materiálu.

Jsem hrozný, přednášet to ústně, tak je to zase na čtyři minuty. Další informace tedy musím rozdělit a napsat zvlášť.

Vlastislav Málek

Komentáře