Zemřel vynikající umělec, čáslavský rodák Miloš Forman

Pátek třináctého je přece jen smolný den. Dnes k nám doputovala zpráva, že včera 13.4. 2018 ve věku 86 let zemřel filmový režisér a čáslavský rodák Miloš Forman. Pan Miloš Forman byl mimořádný umělec, který světové ocenění získal za svého tvůrčího působení v USA. Na svoji zemi, na své rodné město, byť v němž prožil jen část svého života jako dítě, nikdy nezapomněl. Nesmazatelně se zapsal do světové kinematografie, získal mnohá ocenění, od Oscarů, přes Zlaté Globy a ceny BAFTA.

Bylo nám ctí se s ním poznat při příležitosti pojmenování ulice, v níž se nachází jeho rodný dům na ulici Formanovu k uctění památky jeho rodičů. Tehdy s ním rozprávěl Jan Kraus v Dusíkově divadle o jeho umělecké cestě, tvorbě i životních postojích. Ve svých vzpomínkách se vracel k dětství v Čáslavi, k pohnutému osudu svých rodičů, k prvnímu setkání s divadlem a filmem, který se stal jeho životní vášní a náplní. Při odhalení pamětní desky připomínající zastávky Wolfganga Amadea Mozarta v Čáslavi při cestách mezi Vídní a Prahou Miloš Forman scházel ze zdravotních důvodů. Zastoupili ho tehdy jeho synové Petr a Matěj a poutavě o Mozartovi tehdy vyprávěl Zdeněk Mahler, který nás nedávno též navždy opustil. Možná je neznámější film Miloše Formana Amadeus, mě osobně snad ještě více zaujal další umělcův oscarový snímek „Přelet nad kukaččím hnízdem.“ Jak Miloš Forman vyprávěl, je v tom příběhu vzdor proti totalitě, touha po svobodě a vzepření se zaběhnutým pořádkům.

Stalo se již tradicí slavit v místním kině pojmenovaném po našem slavném rodákovi a čestném občanovi jeho významná životní výročí. Takto jsme s Milošem Formanem byli alespoň na dálku ve spojení, v kontaktu a on věděl, že si ho Čáslaváci váží, že něj myslí a vzpomínají.

Poslední dobou mu již zdravotní stav neumožňoval se do Česka i Čáslavi vracet, dění zde ale sledoval a nebylo mu lhostejné. Osobně podporoval myšlenku uctění díla svého uměleckého souputníka, též čáslavského rodáka a dalšího čestného občana města Čáslavi Josefa Svobody. Ocenil, že jsou občané města Čáslavi tak aktivní a těšil se, že svůj záměr nevzdáváme.

Když dnes zapálíme svíčky a napíšeme pár vzpomínek do kondolenčních listin v kině Miloše Formana, vzpomeneme na výjimečného člověka, díky kterému se dnes se i o našem městě, Čáslavi, jako o jeho rodném městě bude mluvit a psát na celém světě.

S úctou vzpomínáme

Vlastislav Málek




Komentáře