Městský novoroční ohňostroj v Čáslavi – být či nebýt


Jistě jste zaznamenali, že jsme k celosvětové problematice ohňostrojů, která se přenesla také k nám do Čáslavi nenapsali jediný komentář, žádné vyjádření. Přesto jsme bedlivě naslouchali a čekali na účast na městském ohňostroji, abychom mohli vše posoudit.

Častá otázka byla na cenu ohňostroje, která byla ve výši 63.300,-Kč. Cena byla konečná včetně ozvučení.Tato částka je 0,026% z rozpočtu města, vnímáme tedy také i z Vašich příspěvků, že se nejedná o výši investice, ale o zodpovědnosti vůči životnímu prostředí, dopadu na zvířata a ekologii.
Plné náměstí, úsměvy na tvářích a příjemná atmosféra podmalovaná hudbou Labutího jezera či skladbou Má vlast však vypovídá o zájmu o tento okamžik potkání se.

S důvěrou, kterou jste nám v komunálních volbách 2018 dali, hledáme rovnováhu mezi názory jednotlivců oproti názorům většiny. Jsou však okamžiky jako je tento, kdy je třeba, abyste projevili svou vůli. Právě proto v tuto chvíli pracujeme na aplikaci, která bude sloužit k oboustranné komunikaci a právě díky ní připravíme možnosti o hlasování formy městského ohňostroje a jeho uskutečnění. Samozřejmostí bude možnost hlasovat i pro ty co aplikaci nebudou mít šanci využívat, např. za pomoci Čáslavských novin. Všem včas podáme podrobné vysvětlení nejen k aplikaci tak i způsobu hlasování.

Tato celá problematika řeší však dle našeho úsudku mnohem menší problém než je neřízené odpalování domácích ohňostrojů během celého prosince včetně štědrého dne.  Vydat městskou vyhlášku, která dny a čas ohňostrojů upravuje je hezké, ale dodržování, vynucování její plnění je v praxi obtížně řešitelné dokud nebudeme jako společnost dostatečně zodpovědní. Přesto budeme tímto směrem hledat cestu!

Čáslav je město nás všech, naše společná zodpovědnost a rozhodnutí, které na základě názoru většiny s úctou respektujeme. Rádi bychom Vás požádali, abyste dotazy či Vaše přání vůči nám napsali do emailu a nebo ještě lépe nás osobně navštívili. Status někde na sociální síti se k nám často nedostane. Budeme také moc rádi, když co nejvíce využijete možnost se podílet na vývoji našeho města v komisích či pracovních skupinách.
Všichni jsme Čáslav.

Martin Horský
místostarosta města Čáslavi

Komentáře