Měli jsme tu volby…

Proběhly volby do Poslanecké sněmovny a vyvozovat z toho nějaké odborné závěry a předpovědi pro volby komunální je jistě složité i pro politology. Nicméně výsledky něco napovídají. V Čáslavi, jako v celé zemi, zvítězilo ANO s výsledkem 29,27 %, druhá ČSSD získala 14,85 %, třetí Piráti dostali 10,32 %. 

Z těchto údajů celostátních voleb je zajímavé to, že ve městě považovaném za nedobytnou baštu sociální demokracie nesehrálo výraznější roli ani to, že v řadách sociální demokracie jsou tři občané města ve vysokých celostátních funkcích. Senátor, ministr průmyslu a obchodu současný i ten z dřívější doby v lavicích Sněmovny. Tedy té minulé. Že by už lidé nevěřili, že to je pro město tak významné? Mohlo zapůsobit i to, že ani takové „zázemí“ nepomohlo k slibované dotaci na výstavbu zimního stadionu, což nás stálo možná 40 miliónů navíc proti původním představám?

Piráti, které volí zejména mladí voliči, získali i v Čáslavi více jak 10% odevzdaných hlasů čáslavských voličů.

Ve volbách komunálních se promítnou a věřím, že významných způsobem, i místní hnutí a zejména to, jaké osobnosti budou na kandidátkách jednotlivých stran a hnutí a s čím voliče osloví. Je nad čím přemýšlet…


Vlastislav Málek 

Komentáře