Čáslavské kavárenské listy – První vydání - III. Informační centrum


III. Zamyšlení nad nově otevřeným Informačním centrem

Tak máme nově otevřené informační centrum. Stálo to něco mezi 1 – 1,5 miliónem korun. Jak jsem přečetl v Čáslavských novinách, máme zde nové podlahy, vitríny a nábytek, který návštěvníkům pomůže v orientaci v nabídce služeb, jak jsem si přečetl vyjádření místostarosty města v Čáslavských novinách ve zprávě o otevření centra. Lidé si zde mohou odpočinout, využít internet a komunikovat s pracovníky centra, píše se dále.

Nějak se mi to zdá málo. Tedy ne ta cena. Myslel jsem, že hlavním smyslem informačního centra je poskytovat informace. To, že se po nové dlažbě dobře chodí jistě ocení i návštěvnice z Tupadel nebo jiných měst, kteří si zde, jak je výše napsáno, mohou odpočinout. K tomu by možná stačila lavička na náměstí.

Abych ale nebyl kritizován, že jen znevažuji úsilí druhých. Tak se pokusím trochu konstruktivně. Máme zde nový interaktivní panel. Dotykový. Je označen za dominantu centra. Můžete si na něm mnohé vyhledat. Třeba i osobnosti Čáslavska. Ti z vás, kteří by zde třeba chtěli najít informace o Miloši Formanovi, Rudolfovi Těsnohlídkovi, Jiřím Mahenovi, Jindřichu Průchovi, Antonínu Chitussim, o některém z čestných občanů města Jarmile Kratochvílové, Miroslavu Kváčovi, Vladimíru Remkovi, Věře Čáslavské – tak vy všichni stran těchto možná nejznámějších osobností Čáslavska máte smůlu.

Nebo takový generál František Moravec. Máme po něm pojmenovanou jednu z hlavních ulic. Nestálo by za to o něm uvést nějaké informace? Čáslavský rodák, student čáslavského gymnázia, jeden z lidí, kteří stojí za přípravou atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Významný představitel československé exilové rozvědky. Zemřel v USA v roce 1966.

Loni byly na návštěvě České republiky jeho vnučka Anita Moravec Gard s generálovou pravnučkou Alicií. Navštívily příbuzné v Chotusicích, pravnučka si dokonce byla zaběhat v čáslavských Vodrantech, protože chtěla poznat prostředí, kde se připravovala Jarmila Kratochvílová.

Oběma dámám se dostalo dle jejich slov úžasného přijetí na radnici. V Přerově. A taky v Prostějově u 601. skupiny speciálních sil, jejichž útvar nese jméno generála Moravce.

Na přijetí v Čáslavi nedošlo, o panu generálovi v Info centru není ani zmínka.

Měl jsem tu čest, že jsem se na pozvání mohl zúčastnit 28. 4. 2018 v Přerově křtu knížky pana Jaroslava Skopala „Generál František Moravec, jeho boj, rodina, vzpomínky“. Křtilo se vodou z Přerova (přerovský primátor pan Vladimír Puchalský pronesl krásnou řeč), z Jacksonville, odkud přijela vnučka Anita Moravec Gard a z Čáslavi – za naše město křtila knížku praneteř pana generála paní Marta Šenkapounová. Dostal jsem s podpisem autora a vnučky pana generála knížku na památku. Samozřejmě jsem hned oslovil paní Šenkapounovou, že bych projednal možnost odkoupit několik knížek do našeho Info centra. K mému překvapení mi paní Šenkapounová sdělila, že městu učinila nabídku, ale že neuspěla. Jedním z důvodů prý bylo EET (to zaznělo i na výstavě děl dětí Lidové školy umění, která byla vždy prodejní, výtěžek směřoval na charitu a nechce se mi věřit, že by se EET mohlo stát neřešitelným problémem), druhým důvodem prý je, že na to nejsou peníze. Tak snad nabídnu, že bych několik výtisků zakoupil a daroval do Infocentra.

Nemohu se zbavit dojmu, který tímto vším ve mně jen sílí, že při rekonstrukci Infocentra šlo především o investici do stavby, o stavební zakázku, která nepochybně zvýšila komfort zaměstnanců a jistě se najde dost návštěvníků, kteří řeknou, že takové Infocentrum doma nemají. Možná ne. Třeba v něm ale dostanou zase jiné cenné informace, které nenaleznou u nás. Tím nekritizuji pracovnice Info centra, které dělají svou práci nejlépe jak mohou. V souboji materiálna a duchovna, jak se mi zdá dlouhodobě, v Čáslavi materiálno vítězí na celé čáře.

Vlastislav Málek




Komentáře