Kavárenské listy - naše zlato Grand!

V Čáslavi se našlo zlato aneb kde je v Čáslavi tajná zlatá žíla?

…zlatá horečka roste s každým schodem, po kterém stoupáme do slonovinové věže se jménem Hotel Grand.

Nádherná malba, krásné koberce a lustry, jež berou dech a odráží tisíce duhových světélek po designovém nábytku každého pokoje. Tapety, které byly vyrobeny pouze pro tento hotel, top klimatizace a velkoplošné televizory…hlavou mi šla myšlenka: Tady vážně nebylo šetřeno na ničem, je to pecka! Kdybych nebyl zastupitel, ale občan bez informací, tak bych se radoval, lajkoval na fb města a večer u piva nadšeně vyprávěl: Kluci to musíte vidět, ten luxus, no super!

Jenže …..zastupitel jsem.

Představte si, že jste doma našetřili 18.000.000,-Kč. Už si to představujete? 18 Vašich miliónů! Chcete je rozmnožit, tak dostavíte krásný luxusní hotel Grand. Ekonomická analýza ? Proč? Vždyť je to pro město!

Hloupost? Sci –fi? (mimochodem těch 18 milionů není vše, protože už jste za další postavili hrubou stavbu, celkem Vás celý Grand vč. sálu restaurace vyšel na 70 mil, když odečtu dotaci, tak na cca 52 mil.)

Ne, to není hloupost, to je realita města Čáslavi. Právě jste investovali 18 mil., které se Vám nikdy nevrátí, nerozmnoží a vlastně nevíte, co s tím, tak ten hotel vezmete a za třicet tisíc pronajmete. Nevěříte?

Restaurace byla to samé, tam jste dokázali ještě za 3,5 měsíce prodělat na provozu 2 miliony ( z toho 600 tis na investicích). Že jste si na místo provozního vzali zkušeného manažera, který tomu rozumí? Hloupost, toho provozního neznáte, tak si zaměstnáte kamaráda a když Vás takhle „vydudá“, tak mu za trest domluvíte místo na Ministerstvu průmyslu. A protože jste fakt bohatý, tak vůbec nemusíte řešit zásoby a za 180tis. to všechno necháte shnít, projít a vyhodit. Nevěříte?

Do toho najednou zjistíte, že se změnil zákon a máte lidem v nemocnici přidat na výplatách. Sakra! Co s tím! Jak to obejít?! Uděláme s.r.o.!

Nikomu to vysvětlovat není třeba, to zvládneme!

Řekneme všem, že to jinak neutáhneme, není jiná cesta! A světe div se občané najednou nejsou oVčané a ono to neprojde.

Překvapivě je vše v pohodě, otáčíme kormidlo opačným směrem - provoz lehce zvládneme!

Hold těm lidem přidáme, ale lišácky na nich ušetříme jinde. Hlavně, když postavíme další pomník, Slonovinovou věž s názvem Hotel Grand.
Ještě použiji jeden příměr. Všichni víme, že populace stárne, je tedy potřeba už dnes tohle téma řešit. Byli jste se teď někdy projít kolem denního stacionáře pro seniory s názvem Anima? Víte, že ten mrakodrap, co tam teď roste, byl dům, který město odmítlo koupit, protože to bylo drahé? Kolik to bylo - 4 mil.? Přitom stačilo stávající dům Animy krčkem s tímto domem propojit, zrekonstruovat ho a rozšířit tak služby pro naše babičky a dědečky, jednou pro nás všechny. To je služba občanům.
Na zastupitelstvu se dozvíte, že stavba a provoz hotelu není komerční projekt, ale služba občanům.
Tedy Vás občané vyzývám, až Vám bude vedro, nebudete mít kde spát a nebo se Vám rozbije televize, zajděte na náš městský úřad a nechte se zapsat do pořadníku na tuto službu pro Vás, vždyť jste si ji každý z Vás již předplatili svým podílem. Protože Ty peníze jsou města, Vy jste město, Ty peníze jsou tedy i Vaší investicí.
Žije se v tom našem městě jako v pohádce….máme tu svého neomezeného vládce a krále, či chcete-li svého cara jako měla matička Rus.

Proč to tak je? Obyčejný strach. A když si to nechcete přiznat, nazvete strach loajalitou.
Až budete volit své zastupitele, nevolte je, prosím, jen tzv. podle „ksichtu“, ale podle síly osobnosti, která se nebojí říci svůj názor, je schopná a ochotná diskutovat a jakékoliv jiné smýšlení nebere jako osobní útok, ale demokratickou diskuzi.

Jsem rád, že nás chlapi, kteří teď provozují restauraci Grand, zachránili. On ji totiž nikdo nechtěl. A musím je pochválit a rád k nim na jídlo chodím. Přeji jim, aby se jim dařilo i v ubytovací části.

Ale jako zastupitel na misky vah musím dát investice …hotel…platy zaměstnanců nemocnice….babičky a dědečky.

Nemocnici vnímám jako odjištěný granát a můžu jen doufat, že nejsou v zákulisí již připraveni rytíři, kteří nás „zachrání“ až to bouchne.

Jaký je Váš názor? 


Martin Horský 













Komentáře