Máme tady volby, pojďme volit

Vstupujeme do volebního období. Tento pátek a sobotu se konají parlamentní volby do Poslanecké sněmovny, v lednu je volba prezidenta a zhruba za rok nás v tuto dobu čekají pro nás významné volby komunální. Vždy zaznívá, jak jsou každé volby důležité, o co v nich jde. Pak se mobilizuje, apeluje se na záchranu demokracie či jiných důležitých hodnot. Ano, demokracie je tématem těchto voleb. Jistě budou volby demokratické, nebudou zfalšované, nikomu nebude bráněno se jich účastnit. Demokraticky budou zvoleni poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a pak budeme jen sledovat, co se bude dít. Nikdo nezpochybnil, že v Polsku, nebo Rusku proběhly v minulosti volby podle demokratických standardů, přesto Kaczinského nebo Putina mnoho lidí za demokraty nepovažuje. Na centrální i na komunální úrovni záleží na tom, zda fungují demokratické principy, bránící zneužití moci a postavení.


Čáslav pro všechny nemá ambice radit svým spoluobčanům, koho mají volit, nebude rozhodně ani zavazovat své členy ke společné podpoře některé z politických stran či hnutí. Věříme na úsudek a rozum voličů, že si dokáží vybrat správnou volbu, že budou volit rozumem a na základě zkušeností.


Přáli bychom si, aby lidé věřili, že svou volbou mohou něco ovlivnit, že jejich hlas není jen hlasem pomáhajícím kandidujícímu poslanci k místu ve sněmovně, že má smysl se zajímat o veřejné dění a podílet se na správě věcí veřejných. Aby kandidující poslanec byl inspirací pro takové občanské zapojení. Takovým příkladem může být příběh spolku Změna pro Kolín, který v roce 2010 v Kolíně ve volbách zvítězil a díky svému jednání a komunikaci s veřejností dosáhl výrazného úspěchu ve volbách v roce 2014. Věříme, že každý může hledat svoji inspiraci v osobnostech různých politických uskupení. Rozhodně přijďte k volbám a volte rozumem a ne podle slibů, které se na nás valí ze všech stran.

Komentáře